BASINA VE KAMUOYUNA                                                                                                    16.11.2020

VAKIFLARA DEĞİL KAMU OKULLARINA BÜTÇE İSTİYORUZ!

Maarif Vakfına 486 Milyon tl aktarmayı ön gören Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmene,öğrenciye ve okullara ödeneğe gelince parasızlıktan dem vuruyor hatta daha ileri giderek öğretmen maaşını yük sayıyor. Yönetiminde çok sayıda AKP’li isim bulunan Maarif Vakfı’na, Bütçe görüşmelerinde Bakanın açıklamalarına göre 2021 yılında 486 milyon TL aktarılması öngörüldü. Bakan Selçuk, Maarif’in her yıl artan payını, “Okul sayısı arttığı için” diye açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, vakfın 104 ülke ile resmi temas sağladığını ve 67 ülkede faaliyet gösterdiğini anlattı. Vakfa ait toplam 328 okul ve 42 yurd bulunmaktadır.

17.06.2016 tarihli 6721 sayılı kanun ile kurulan Türkiye Maarif Vakfı, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti adına Milli Eğitim Bakanlığı dışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip tek kuruluştur.Kamu yararına çalıştığı söylenen  Türkiye Maarif Vakfı, her ülkede okul öncesinden yükseköğretime eğitimin her aşamasında etkin faaliyet yürütmek amacıyla kurulmuştur.Tabi yoksul halk çocuklarının imkansızlıklar içinde okumaya çalıştığı bir dönemde Türkiye Maarif Vakfına Para aktarmanın kamu yararı olmadığı ortadadır.

MEB bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Maarif’e 2021 yılında 486 milyon TL ödenek aktarımı planlandığını söyledi. CHP Milletvekili Sibel Özdemir, Maarif Vakfı’na ayrılan bütçenin MEB bütçesinden daha fazla arttığını anımsatınca Bakan Selçuk, “Vakfın okul sayısı arttığı için ödenek artıyor” demekle yetindi. Öte yandan vakfa 2016 yılından bugüne aktarılan para 1 milyar TL’yi geçti.

MEB dışında, yurtdışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip tek kuruluş olan ve yönetiminde çok sayıda AKP’li isim bulunan Maarif Vakfı’na 2017, 2018 ve 2019 yıllarında aktarılan ödenek sırası ile 163 milyon TL, 270 milyon TL ve 422 milyon TL oldu. Vakfa 2020 yılında aktarılan toplam ödenek henüz kesinleşmedi ancak 2021 yılındaki payı 486 milyon TL olacak.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, “Maarif Vakfı’na ne kadar kaynak aktarıldı ve yıllara göre vakfa aktarılan bütçe gerçekten MEB bütçesindeki artıştan daha fazla, bunun gerekçesi nedir? Personel sayısıyla ilgili bilgi verebilir misiniz, ne kadar istihdam yapılıyor? Özellikle mütevelli heyeti üyesine ödenen maaş ve huzur hakları nedir?” soruları yöneltilince bu sorulara cevap verilmedi.

Oysa şeffaflık gereği Bakan bu soruları cevaplandırmak zorundadır.Cevaplandırılmayan her sorunun beraberinde şüphe uyandırılmaktadır.Bu sorulara cevap vermeyen sayın Bakan’a ayrıca soruyoruz;

1.Pandemi koşullarında bile okullara parasızlıktan dolayı ödenek ayırmazken bu bütçenin Maarif Vakfına ayrılması halka hizmet midir?

2.İhtiyaç olmasına rağmen bütçe ayrılmadığını gerekçe göstererek atama bekleyen öğretmenlerin atamasını yapmamak haklarını gasp etmek olmuyor mudur?

3.Okullar ödeneksizlikten dökülüyorken,yenilenmesi gereken bunca okul varken bu para neden buralara harcanmamaktadır?

4.Pandemi koşullarında üstelik yüzyüze eğitime geçilmişken  okullara gerekli olan dezenfektan,maske ve diğer ekipmalar konusunda okullara bütçe ayırmayıp bunların karşılanması konusunda  okul müdürlerine neden bu yük bindirilmiştir?

HALK İÇİN BÜTÇE!

KAMUSAL EĞİTİME BÜTÇE!